Annons

Egna namn på väg

De fyra nu officiellt godkända ämnena – ununtrium (113), ununpentium (115), ununseptium (117) och ununoctium (118) – får snart överge sina provisoriska siffernamn.

Bild: 
K. Batygin, M. E. Brown Astronom. J. 151, 22 (2016)

Vår jord har fått fyra nya grundämnen

Efter noggrann granskning har fyra ämnen blivit godkända. Nu måste de namnges inom sex månader.

Författare: 

Publicerad:

2016-01-11

Fyra luckor i det periodiska systemet har nu blivit fyllda med nya grundämnen, som nyligen godkändes av den internationella kemiunionen IUPAC. Ämnena, med atomnumren 113, 115, 117 och 118, är de tyngsta medlemmarna av bor- och kvävegruppen samt halogenerna och ädelgaserna. Därmed är den sjunde raden i det periodiska systemet komplett.

För att ta fram ett nytt grundämne låter forskarna två lättare ämnen krocka med varandra, och följer sedan sönderfallet av det supertunga ämnet som skapas vid krocken. Inget av dessa ämnen är stabila, alla är radioaktiva och sönderfaller med en halveringstid på upp till en halv sekund.

Experimentgrupper i USA och Ryssland får nu dela på äran för att ha upptäckt 115, 117 och 118. Även svenska forskare från Lund deltog i upptäckten av grundämnet 115. Ämnet med atomnummer 113 kom till i experiment i Japan, och är därmed det första som har sitt ursprung i Asien. Nu får de ryska, amerikanska och japanska forskarna sex månader på sig för att namnge sina nya skapelser.

 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar