Annons

En tv-mässig bok om hjärnan

Publicerad:

2016-03-15

Du sitter på en stol och har en elektrod som registrerar mängden handsvett på ena handen. Ett draperi glider undan. Det visar sig att rummet är ett skyltfönster som vetter mot en stirrande folkhop. Händerna blir supersvettiga – om du är tonåring. Äldre personer tar andras blickar med större ro och blir mindre stressade.

Experimentet ingår i en tv-serie i sex delar som det amerikanska public service-bolaget PBS började sända i november förra året. Programledaren, David Eagleman, till vardags hjärnforskare vid Baylor college of medicine, tar med sina tittare på en upptäcktsresa i hjärnans vindlingar.

Han har också skrivit en bok baserad på tv-serien som är förvånansvärt bra. Ibland önskar jag att han i texten gått djupare in i detaljer och sammanhang än vad som är möjligt i tv-mediet. Men som en bred orientering i några av hjärnforskningens frontlinjer fungerar boken alldeles utmärkt. I källförteckningen finns gott om material för den som törstar efter ännu mer kunskap om det mest invecklade organet i den kända delen av universum.

Av Per Snaprud

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar