Annons

Björndjuret, Acutuncus antarcticus, kallas även för trögkrypare. Skalstrecket är 0,1 millimeter. 

Fick barn efter 30 år som djupfryst

Författare: 

Publicerad:

2016-02-17

De små björndjuren är några av jordens allra mest tåliga varelser. De klarar syrefria miljöer, extrem kyla och kraftig strålning.Det är kryptobiosen som gör björndjuren så tåliga – ett tillstånd då de ser ut som små skrynkliga tunnor och alla livsprocesser avstannar helt.

Nu har de slagit ytterligare ett rekord. Japanska forskare upptäckte nyligen två björndjur samt ett ägg som hade varit nedfrusna i minst 30 år, i ett stycke mossa från Antarktis. Forskarna tinade upp björndjuren, som då vaknade upp ur sin kryptobios. De fick alger att äta och efter några dagar lade den ena individen ägg som utvecklades normalt. Även det ägg som hade hittats i mossan utvecklades till en vuxen, frisk individ. Det andra björndjuret var dock i sämre skick och avled efter 20 dagar.

Att vara pigg och kry efter 30 års nedfrysning är imponerande, men inget rekord. Rundmaskar har överlevt i 39 år i djupfryst tillstånd. Men det är okänt om de sedan kunde föröka sig. Därför sätter björndjuren ett nytt rekord: fortplantning efter 30 års nedfrysning.

Källa: Cryobiology

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar