Annons

Minihjärnan skapas av omprogrammerade stamceller från huden.

Bild: 
Thomas Hartung / Johns Hopkins

Ny minihjärna ska ersätta djurförsök

Omprogrammerade hudceller kan användas till att snabbt framställa hjärnliknande strukturer. 

Författare: 

Publicerad:

2016-02-13

Forskare vid Johns Hopkins Bloomberg school of public health, USA, har utvecklat ett slags minihjärna, med en del av den mänskliga hjärnans funktioner. Enligt forskarna ska dessa konstgjorda hjärnor kunna ersätta vissa djurförsök, till exempel i läkemedelstester för diagnoser som alzheimer, parkinson, MS och autism. Minihjärnorna ska också kunna användas i forskning om beroendesjukdomar.

Rönen presenterades nyligen på den amerikanska vetenskapskonferensen AAAS i Washington DC.

– Djurförsök är notoriskt opålitliga när det gäller hjärnan. Vi är inte tunga råttor. Läkemedelsindustrin behöver något annat, sa Thomas Hartung, som lederCenter for alternatives to animal testing (CAAT) vid Johns Hopkins Bloomberg school of public health i USA.

Minihjärnorna har gjorts av mänskliga stamceller från huden, som programmerats om genetiskt för att utvecklas till hjärnceller, som bildar bollar stora som ett flugöga. Enligt Thomas Hartung och hans kolleger går det att producera tusentals minihjärnor i samma omgång på cirka två månader. Då har de både aktiva nervceller och stödjande gliaceller.

Just hastigheten i tillväxten är en sak som skiljer tekniken från andra liknande projekt.

– De senaste två åren har vi sett fem olika labb som skapar minihjärnmodeller, inklusive vårt. Vår modell skiljer sig från de andra genom att den är standardiserad och att den är snabbare. Andra kan ta nio månader. Deras är Ferraris, medan våra hjärnor är Mini Coopers – de är likadana allihop. Det gör att vi kan jämföra effekten av olika läkemedel eller gifter bättre.

Thomas Hartung har ansökt om patent för minihjärnorna och har skapat en kommersiell produkt, Organome, för att producera dem. Han räknar med att produktionen kan komma i gång redan i år.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar