Annons

Hobbitarna som levde i grottan Liang Bua på ön Flores verkar ha försvunnit redan för 50 000 år sedan, enligt nya dateringar.

Bild: 
Liang Bua Team

Ny datering för hobbitar

De färskaste spåren av den kortväxta förmänniskan Homo floresiensis är mycket äldre än vad forskarna trott.

Annons

År 2003 gjorde arkeologer ett sensationellt fynd på den indonesiska ön Flores. Djupt under marken i grottan Liang Bua hittade de ben från en förmänniska, en vuxen kvinna. Hon var bara 106 centimeter lång och hade ett huvud stort som en grapefrukt.

Forskarna hittade ytterligare individer av samma art, och gav dem smeknamnet hobbitar. De uppskattade att hobbitarna hade levt i grottan tills för ungefär 12 000 år sedan.

Men i själva verket är lämningarna betydligt äldre, enligt en rapport i tidskriften Nature. Några av arkeologerna som deltog i utgrävningarna har tillsammans med andra forskare ägnat sju år åt mycket noggranna åldersbestämningar av skelett, stenverktyg och olika jordlager. Resultaten visar att de senaste lämningarna av hobbitar är ungefär 50 000 år gamla.

Forskarna noterar att moderna människor anlände till regionen vid ungefär samma tid. Den nya dateringen suddar ut tiotusentals år av möjliga möten mellan hobbitar och moderna människor. Visserligen kan det småväxta grottfolket ha överlevt längre än vad som framgår av utgrävningarna. Men det är också möjligt att de aldrig träffade någon från vår egen art.

Problemen med den tidigare dateringen uppstod på grund av att erosionen har fört in nyare jordlager i fyndplatsen.

Smeknamnets ursprung

Bild: 
New Line Cinema / MGM

Hobbitarna i J.R.R. Tolkiens sagovärld är 60–120 centimeter långa. Homo floresiensis blev cirka 100 centimeter.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.