Annons

Renovera utan gifter

Annons

Publicerad:

2016-04-20

Katarina Johansson – författare med vardagens gifter som specialitet – har gjort en djupdykning bland de farliga kemikalier som finns i vanliga byggmaterial: färger, spackel, tapeter och byggskivor. Det är bitvis skrämmande läsning. Men det finns alternativ – och författaren redogör för dessa på ett sakligt och förtroendeingivande sätt.

Katarina Johansson har själv varit vilse i byggvaruhusens djungel, då hon renoverade det gamla familjetorpet. Med mer kunskap hade hon då kunna värja sig mot raljerande försäljare och övertygande hantverkare. Målet med boken är att höja medvetandenivån hos alla hemmafixare.

Boken innehåller även en genomgång av material som först hyllats, men som med tiden visat sig vara hälsofarliga, till exempel asbest, radonhaltig blåbetong, PCB och flytspackel.

Avslutningsvis redogör författaren för det regelverk och de miljömärkningar som gäller för byggprodukter. Sveriges första hälsoskyddslag kom 1876 och gällde, lite otippat, tapeter. Många blev sjuka i sina hem för att tapetfärgerna innehöll arsenik. 

Litteraturhänvisningar

Rumsrent

Katarina Johansson
Ordfront

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.