Annons

Renovera utan gifter

Författare: 

Publicerad:

2016-04-20

Katarina Johansson – författare med vardagens gifter som specialitet – har gjort en djupdykning bland de farliga kemikalier som finns i vanliga byggmaterial: färger, spackel, tapeter och byggskivor. Det är bitvis skrämmande läsning. Men det finns alternativ – och författaren redogör för dessa på ett sakligt och förtroendeingivande sätt.

Katarina Johansson har själv varit vilse i byggvaruhusens djungel, då hon renoverade det gamla familjetorpet. Med mer kunskap hade hon då kunna värja sig mot raljerande försäljare och övertygande hantverkare. Målet med boken är att höja medvetandenivån hos alla hemmafixare.

Boken innehåller även en genomgång av material som först hyllats, men som med tiden visat sig vara hälsofarliga, till exempel asbest, radonhaltig blåbetong, PCB och flytspackel.

Avslutningsvis redogör författaren för det regelverk och de miljömärkningar som gäller för byggprodukter. Sveriges första hälsoskyddslag kom 1876 och gällde, lite otippat, tapeter. Många blev sjuka i sina hem för att tapetfärgerna innehöll arsenik. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar