Annons

Bild: 
iStock

Tala dig glad

Annons

Publicerad:

2016-02-02

Om du talar med en mer positiv ton, så kommer du att bli gladare. Den slutsatsen kan dras från en internationell studie av forskare från bland annat Lunds universitet.

Forskarna lät sina testpersoner höra sig själva i hörlurar när de läste upp en novell. Vad deltagarna inte visste var att ljudet manipulerades i realtid, så att de hörde en gladare, ledsnare eller räddare röst än deras verkliga röst.

Programmet som använts i studien går att ladda ner för eget bruk. 

Bild: 
cream.ircam.fr

Det visade sig då att deltagarnas känsloläge förändrades i riktning mot den manipulerade röstens ton, trots att ingen av dem märkte att rösten var förvrängd. Om du vill prova själv så finns röstförvrängningsprogrammet tillgängligt på cream.ircam.fr – med det förbehållet att du ju då är medveten om att din röst manipuleras.

Källa PNAS

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.