Spelet bakom kristendomen

Arkeologen Mats G. Larsson har skrivit en bok om Paulus, där han granskar den person som förvandlade en judisk sekt till en världsreligion. 

Publicerad
6 frågor till Mats G. Larsson, arkeolog som skrivit en bok om Paulus. Mats G. Larsson beskriver Paulus som en extremt självsäker man, som ansåg sig veta mer om Jesus än lärjungarna själva.
Bild: C Sturmark

1 | Varför en bok om Paulus?

– Jag har skrivit många böcker om nordisk forntid, men kände att det var dags att vidga sig. Jag har alltid varit intresserad av kristendomens uppkomst och följt forskningen i frågan. Och en resa till Cypern häromåret, där ju Paulus ska ha varit, blev en utlösande faktor.

2 | Vem var Paulus?

– Vi vet ju inte så mycket, mer än att han var både jude och romersk medborgare samt troligen släkt med Herodes den store. Han var också en extremt energisk och självsäker man. Han tvivlade aldrig på sig själv och på att han hade rätt. Enligt honom själv visste han mer om Jesu lära än lärjungarna, som ändå hade följt Jesus i flera år. Paulus var också den som formade mycket av det vi kallar för kristendomen. Han var även mycket kritisk mot judar, trots att han själv var jude. Vi möter honom via hans egna ord i breven i Nya Testamentet.

3 | Du kallar Paulus för ”förvanskaren” – varför?

– Det är rätt tydligt att Jesus församling levde vidare i Jerusalem efter korsfästelsen, under ledning av Jesus bror Jakob och lärjungarna Petrus och Johannes. Denna judiska sekt såg sig som en del av judendomen – de höll fast vid omskärelse, sabbat, budorden och så vidare. Sedan dyker Paulus upp och reformerar allt detta, byter helgdag, avskaffar kravet på omskärelse med mera. Det viktiga för honom var enbart tron på uppståndelsen. Så på sätt och vis förvanskade han det budskap som Jesus predikade.

4 | Hur kunde han driva igenom detta när han själv inte varit lärjunge?

– Han lyckades inte övertyga lärjungarna – men han gick segrande ur striden. Han måste ha haft en stark personlighet, och fick god hjälp av att Jerusalems församling kollapsade när Jakob avrättades, och sedan av Jerusalems förstörelse.

5 | Paulus deltog till en början i förföljelsen av kristna. Sedan blev han kristen själv – hur ska vi förstå det?

– Han påstår sig ju ha fått en uppenbarelse som omvänt honom. Det kan vara så att han fick i uppdrag att infiltrera denna nya rörelse, och efter hand övertygats och bytt sida. Sådant händer ju ibland. Men detta är rena spekulationer.

6 | Kan man säga att det var Paulus och inte Jesus som skapade kristendomen?

– Ja, absolut.

Paulus. Förvanskaren

Mats G. Larsson
Fri tanke

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor