Annons

6 frågor till Mats G. Larsson, arkeolog som skrivit en bok om Paulus. Mats G. Larsson beskriver Paulus som en extremt självsäker man, som ansåg sig veta mer om Jesus än lärjungarna själva.

Bild: 
C Sturmark

Spelet bakom kristendomen

Arkeologen Mats G. Larsson har skrivit en bok om Paulus, där han granskar den person som förvandlade en judisk sekt till en världsreligion. 

Annons

Publicerad:

2016-05-24

1 | Varför en bok om Paulus?

– Jag har skrivit många böcker om nordisk forntid, men kände att det var dags att vidga sig. Jag har alltid varit intresserad av kristendomens uppkomst och följt forskningen i frågan. Och en resa till Cypern häromåret, där ju Paulus ska ha varit, blev en utlösande faktor.

2 | Vem var Paulus?

– Vi vet ju inte så mycket, mer än att han var både jude och romersk medborgare samt troligen släkt med Herodes den store. Han var också en extremt energisk och självsäker man. Han tvivlade aldrig på sig själv och på att han hade rätt. Enligt honom själv visste han mer om Jesu lära än lärjungarna, som ändå hade följt Jesus i flera år. Paulus var också den som formade mycket av det vi kallar för kristendomen. Han var även mycket kritisk mot judar, trots att han själv var jude. Vi möter honom via hans egna ord i breven i Nya Testamentet.

3 | Du kallar Paulus för ”förvanskaren” – varför?

– Det är rätt tydligt att Jesus församling levde vidare i Jerusalem efter korsfästelsen, under ledning av Jesus bror Jakob och lärjungarna Petrus och Johannes. Denna judiska sekt såg sig som en del av judendomen – de höll fast vid omskärelse, sabbat, budorden och så vidare. Sedan dyker Paulus upp och reformerar allt detta, byter helgdag, avskaffar kravet på omskärelse med mera. Det viktiga för honom var enbart tron på uppståndelsen. Så på sätt och vis förvanskade han det budskap som Jesus predikade.

4 | Hur kunde han driva igenom detta när han själv inte varit lärjunge?

– Han lyckades inte övertyga lärjungarna – men han gick segrande ur striden. Han måste ha haft en stark personlighet, och fick god hjälp av att Jerusalems församling kollapsade när Jakob avrättades, och sedan av Jerusalems förstörelse.

5 | Paulus deltog till en början i förföljelsen av kristna. Sedan blev han kristen själv – hur ska vi förstå det?

– Han påstår sig ju ha fått en uppenbarelse som omvänt honom. Det kan vara så att han fick i uppdrag att infiltrera denna nya rörelse, och efter hand övertygats och bytt sida. Sådant händer ju ibland. Men detta är rena spekulationer.

6 | Kan man säga att det var Paulus och inte Jesus som skapade kristendomen?

– Ja, absolut.

Litteraturhänvisningar

Paulus. Förvanskaren

Mats G. Larsson
Fri tanke

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Vad kul att ni skriver om religionshistoria i FoF. Jag blir nästan lite intresserad av att läsa boken. Tyvärr verkar det inte vara ett gott exempel på historiebok. God historisk forskning sammanställer fakta som ger en bild av dåtiden. Den skarvar inte och lägger inte till. Det är inte okej att fylla ut luckorna med spekulationer och sedan ge sken av att det är verkligheten som återges.
I detta fall ska Larsson granska Paulus. Han svarar sanningsenligt att "Vi vet ju inte så mycket" och fortsätter sedan att beskriva Paulus som "extremt energisk och självsäker" och att Paulus "tvivlade aldrig på sig själv". I fall detta stämmer så vet vi ju en hel del om Paulus ändå.
Larsson tillägger att Paulus tyckte att han "visste mer om Jesu lära än lärjungarna" och att han "var mycket kritisk mot judar". Två saker till som Larsson menar att han vet om Paulus. När man läser vad Paulus själv skrivit får man en annan bild. Paulus skriver om sig själv att "Jag är ju den allra minste av apostlarna". Larsson menar givetvis att vi inte kan ta Paulus på hans ord, och hans svar på frågan om att han "deltog till en början i förföljelsen av kristna" är att "Det kan vara så att han fick i uppdrag att infiltrera denna nya rörelse". Fortsättningen på hans svar låter i mina öron som en kommentar på hela boken "Men detta är rena spekulationer".
Självklart kan man ställa frågan -Tänk om! Ja, tänk om Paulus infiltrerade den nya kristna rörelsen. Tänk om han förvanskade Jesu lära. Läser man Bibeln ser man att Paulus inte la till något till Gamla testamentet och evangelierna. Men i alla fall: tänk om. Man ska ställa frågor!
Men det är knappast vad Larsson gör. Han verkar mena att han beskriver den verklige Paulus. I så fall behöver han lägga fram tunga bevis för det. Bevis som tydligen inte övertygat mer erkända namn inom Bibelforskningen. För det är knappast några nya fynd som Larsson har att komma med.
Jag ser fram emot er nya bevakning av religionshistoria. Jag förväntar mig att nästa artikel/notis/bokrecension i ämnet bygger på seriös historisk forskning och eller exegetik.
Med vänlig hälsning och förlåt mig för att min kommentar blev så lång
/Markus Lidqvist