Annons

 Väggarnas placering regleras steglöst med hjälp av infällda kontakter. 

Rörliga väggar gör bostäderna större

Annons

Publicerad:

2016-06-20

Höga byggkostnader och ökad urbanisering driver på en utveckling mot mindre lägenheter. I ett försök att skapa så yteffektiva bostäder som möjligt pågår ett projekt med flyttbara innerväggar. I Gustavsberg, två mil öster som Stockholm, ska åtta nya lägenheter byggas med rullbara väggar, som de boende kan flytta efter behov.

Lägenheterna ingår i nybildade bostadsrättsföreningen Dekorera, och byggs av Ikano Bostad. I varje lägenhet finns en rörlig, motoriserad förvaringsvägg som manövreras med en knapptryckning. Den kan rullas fram för att ge utrymme för en extra sovplats, eller köras tillbaka för att skapa mer utrymme dagtid. Dessutom har lägenheterna golvsocklar med inbyggda strömskenor som gör det möjligt att ansluta och flytta eluttag efter behov. Lösningarna har tidigare testats i en provlägenhet i Malmö, där familjer provbott i två veckor åt gången. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.