Annons

En kry tusenåring – den här ormskinnstallen (Pinus heldreichii) är Europas äldsta träd.

Bild: 
Oliver Konter

Europas äldsta träd

Annons

Publicerad:

2016-08-22

En tall i Grekland beräknas vara 1 075 år gammal. Det är Europarekord. Tallen upptäcktes av en grupp klimatforskare i Pindosbergen i Grekland. Forskarna ska nu detaljstudera trädets årsringar och på så sätt få en uppfattning om klimatvariationerna under de senaste 1 000 åren.

Träd kan föröka sig genom kloning. Skott från rötter eller grenar gror och bildar nya stammar, vilket innebär att rotsystemet kan vara äldre än själva trädet. Det finns exempelvis en gran på Fulufjället i Dalarna vars rotsystem är drygt 9 500 år gammalt, medan trädet bara har ett hundratal år på nacken.

Men den grekiska tallen, som har fått namnet Adonis efter skönhetens gud i den grekiska mytologin, är ingen klon.

– Den grodde från ett frö och har överlevt i över tusen år på egen hand, vilket är anmärkningsvärt, säger Paul Krusic vid Institutionen för naturgeografi på Stockholms universitet, som är en av forskarna bakom upptäckten.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.