Annons

En kryssning för läsarna med allt från föredrag om den svenska tilliten av Lars Trägårdh till stjärnskådning ute på däck med Marie Rådbo.

Stjärnskådning ute på Ålands hav

Annons

Publicerad:

2016-09-24

Nära 1 000 läsare möttes ombord på Viking Cinderella i mitten av september för att lyssna på föreläsningar, prata med varandra och fira Forskning & Framstegs 50 år av nyfikenhet. En kvart före midnatt gick vi upp på soldäck. Strax därpå, när vi hade passerat Tjärvens fyr och var ute på Ålands hav, stannade befälhavaren fartyget och släckte all belysning. Först blev det kolmörkt – men sedan, sakteliga, framträdde stjärnhimlen i all sin glans. Astronomen Marie Rådbo guidade oss varsamt mellan stjärnbilderna, med en mellanlandning på Andromedagalaxen. Det var en av många höjdpunkter på ett dygn till havs som vi sent kommer att glömma. I någon form ska vi upprepa det nästa år igen. Välkomna då!

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.