Annons

Mohammad Fazlhashemi höll en serie mycket uppskattade föreläsningar om Iran och islam under F&F:s kunskapsresa.

F&F-läsare i Iran

Annons

Publicerad:

2017-11-23

I slutet av oktober reste en grupp F&F-läsare genom Iran – från Teheran till Shiraz – tillsammans med Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Resans huvudtema berörde islam och utvecklingen i Iran.

Mohammad Fazlhashemi är försiktigt optimistisk:

– Om man tittar på de unga i Iran så finns det mycket som tyder på att de ogillar det auktoritära islamistiska styret. Vi ser även att det finns krafter som försöker reformera islam. Det är hoppfullt.

Mohammad Fazlhashemi pekar på utvecklingen i exempelvis Tunisien som positivt exempel. Där fick kvinnor nyligen tillåtelse att gifta sig med icke-muslimska män. Till och med i Saudiarabien, där kvinnor snart får börja köra bil, har kronprinsen gått ut med att de vill ha en öppnare och mer moderat form av islam.

– Vi ser också att allt fler högutbildade kvinnor i Iran tänjer på klädkoderna, säger Mohammad Fazlhashemi.

Sedan något år tillbaka är den iranska sedlighetspolisen allt mindre synlig.

Enligt World Values Survey har Irans djupt religiösa befolkning fått allt mer sekulära värderingar. Andelen som enligt ett frågeindex har ”obefintligt sekulära värderingar” har minskat från 42 till 8 procent under 2000-talet. Det bör rimligen tolkas som att allt fler är missnöjda med teokratin. Läs mer om detta i nästa nummer av Forskning & Framsteg.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.