Annons

Laserstrålningen (gult, orange och rött) koncentreras på partiklar – gröna – som hettas upp och avger gammastrålning (lila). 

Bild: 
Arkady Gonoskov

Så skapas extra intensivt ljus

Annons

Publicerad:

2017-11-23

Fysiker har räknat ut hur de skulle kunna omvandla stora mängder laserljus med relativt låg energi till en mindre ljusstråle med mycket hög energi. Det blir en sorts transformator, fast för ljus i stället för elektrisk ström.

Att skapa riktigt starkt ljus med högre energi än röntgenstrålning – gammastrålning – är svårt. De metoder som finns skapar ganska svaga strålar med få ljuspartiklar. Ljustransformatorn skulle kunna ge mycket starkare gammastrålar än vad som är möjligt i dag.

Mattias Marklund är professor på Chalmers och medlem i det internationella forskarlag som har gjort studien. Han tänker sig att den starka gammastrålningen ska bli användbar i kärnfysikexperiment.

– Dagens lasersystem är precis på gränsen till att kunna testa det här. Inom en tioårsperiod kommer det nog att gå.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.