Annons

Stor konsumtion av rött kött kan öka risken för inflammation i tarmen med 60 procent.

Bild: 
iStock

Köttfrosseri kopplat till tarmsjukdom

Annons

Publicerad:

2017-01-10

Illamående, feber och smärta i nedre delen av magen är vanliga symtom på inflammerade tarmfickor, även kallat divertikulit. Det är känt att rökning, stillasittande och övervikt ökar risken, liksom fiberfattig mat. Nu har forskare i USA kommit fram till att den här typen av symtom även kan drabba personer som äter stora mängder rött kött.

Forskarna frågade över 46 000 män hur mycket de åt av rött kött, fågel och fisk. Efter att ha kontrollerat för de redan kända riskfaktorerna som nämnts ovan, kom de fram till att den femtedel som åt mest rött kött ökade sin risk för divertikulit med nästan 60 procent, jämfört med den femtedel som åt minst rött kött.

Varken fågel eller fisk ökade risken. Forskarna misstänker att rött kött påverkar bakteriefloran på ett sätt som skadar tarmen.

Enbart män ingick i studien, och den ger inga säkra besked om orsakssamband. Trots det skriver forskarna i tidskriften Gut att deras upptäckt ”kan ligga till grund för praktiska kostråd för patienter som riskerar att få divertikulit, en vanlig sjukdom med stor ekonomisk och klinisk betydelse.”

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.