Annons

Svenskarnas ursprung

Författare: 

Publicerad:

2017-02-07

Denna bok kan delvis läsas som en fortsättning på Karin Bojs bok Min europeiska familj. Det handlar med andra ord om dna och jakten på vårt ursprung. Författarna berättar om hur dna-analyser kan komplettera bilden av vår historia. I detta fall handlar det om pappornas historia, eftersom forskarna har utgått från dna i männens y-kromosomer, vilket har tekniska fördelar.

Det är fascinerande att följa spåren av hur det vi i dag kallar Sverige har befolkats i olika vågor under 11 000 år. Men boken är något mer spretig än Karin Bojs förra bok.

Det mest spännande är att man nu i detalj kan belägga de många historiska och förhistoriska migrationer som skett – man kan inte låta bli att fundera över vilka drivkrafter som ligger bakom.

Själv topsade jag mig för att få en dna-analys efter att ha läst Karin Bojs förra bok. Gör det du också! Ju fler som låter undersöka sin arvsmassa, desto mer kan vi få reda på om oss människor – och vår gemensamma historia.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar