Annons

Möten mellan varg och björn kan sluta med att björnen stjäl vargens byte.

Bild: 
istock

Björnen försvårar vargens jakt

Det invecklade samspelet mellan björnar och vargar har undersökts i en ny studie, delvis utförd i Sverige.

Annons

Björnar kan stjäla byten från vargar. Det borde leda till att vargar tvingas fälla fler byten för att få tillräckligt mycket mat om det finns björn i vargreviret. Men enligt en ny studie av forskare från Sverige, Norge och USA så är det tvärtom. Frågan är varför.

Vargar i Sverige lever främst av älg, och en vargflock dödar i genomsnitt en älg ungefär varannan dag under sommaren. Om det bor en björn i vargreviret så ökar tiden mellan varje nedlagd älg med 28 procent. I den nordamerikanska nationalparken Yellowstone är mönstret likartat. Tiden mellan vargflockarnas bytesjakt ökar med 14 procent i närvaro av björn – trots att vargarna rimligen borde behöva jaga oftare för att få tillräckligt mycket mat.

– Vargarna jagar främst älgkalvar, och om de blir av med byten till björnarna så kan det helt enkelt bli ont om kalvar i älgbeståndet. Då tar det längre tid för vargarna att få tag i byten, säger Håkan Sand, forskare vid Grimsö forskningsstation, som tillhör Sveriges lantbruksuniversitet, och en av forskarna bakom den nya studien.

En annan förklaring skulle kunna vara att vargar som blivit av med sitt byte till en björn stannar kvar i bytets närhet.

– Vargarna kanske hoppas att det finns lite mat kvar när björnen är färdig med bytet. Det skulle också kunna innebära att jakten på nya byten fördröjs.

Studien har publicerats i Proceedings of the Royal Society B.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.