Annons

Att sova sig trött Personer som klarar sig bra med kort nattsömn riskerar att få sömnstörningar om de försöker sova längre.

Bild: 
iStock

Försök inte sova mer än du behöver

Det är så kul att vara vaken. Måste jag sova mer än 6,5 timmar?

/Christina Björk, 78 år

Annons

Publicerad:

2017-03-09

De flesta personer behöver sova minst sju timmar för att klara dagen utan några kognitiva nedsättningar eller perioder med stark trötthet. Vidare finns ett samband som visar att de flesta sover mindre med ökad ålder. När man ska avgöra hur mycket sömn man behöver ska man utgå från hur man fungerar dagtid. Om du känner dig pigg under dagen efter 6,5 timmars sömn så finns det inget som säger att du bör sova mer.

Det bästa man kan göra för att få en hälsosam sömn är att vara ute ett par timmar under dagen, vara aktiv och inte oroa sig för sin sömn. Är man en kortsovare eller har svårt att sova mer än sex till sju timmar är det viktigt att acceptera detta och vara nöjd med den sömn man får. Att försöka sova mer än vad man är gjord för kan skapa onödig stress, vilket i sin tur kan leda till sömnproblem. Slutligen vill jag säga grattis till dig, Christina, du verkar njuta av livet och vara en av de personer som klarar dig bra på lite mindre sömn.

/John Axelsson, professor i sömnforskning, Stressforskningsinstitutet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag är 55 och jobbade tidigare 20 år på natten. Jag sov aldrig mer än ~6 timmar. När jag för tio år sen började arbeta på dagen märkte jag att jag inte sov mer än det på nätterna. Skillnaden var att jag är mycket tröttare på morgnarna än jag var på eftermiddagarna när jag vaknade. Jag kan inte sova mer än 6 timmar, ofta bara 5. När jag väl vaknat så är jag inte särskilt trött på dagarna. Tar dock en powernap efter middagen vid 17:00 (men sover inte längre om jag skippar den) då jag blir så pigg som jag föreställer mig att man ska vara efter 8 timmars sömn. Problemet jag har är att jag blir stressad av att ständigt läsa/höra om att jag sover för lite och kommer att typ få alzheimers om jag inte lyckas få mig att sova mera. Nästan så att jag funderar på att börja med sömnpiller. men nånstans känner jag att det inte är en bra idé?