Annons

Modern fysik i aptitliga doser

Författare: 

Publicerad:

2017-04-13

Det finns gott om bra populärvetenskap om fysik, liksom fina läroböcker med grundliga djupdykningar. Något som däremot saknas är mellanting, för den som vill gå lite djupare utan att genast ta sig an en universitetskurs. En bok som kan passa i mellanrummet är Den moderna fysiken på 15 minuter av Johan Hansson, som är professor i teoretisk fysik. I nio kapitel, avvägda för att ta ungefär en kvart att läsa, ger han korta introduktioner till olika delar av fysiken som den ser ut i dag. Efter översikten kommer en presentation av nyckelpersoner inom fältet och sedan några viktiga ekvationer. I ett extra kapitel introducerar författaren preonstjärnor, en idé som han själv har lanserat.

Tematiskt täcker boken ungefär samma områden som Sju korta lektioner i fysik av den italienska fysikern Carlo Rovelli, som jag hade nöjet att faktagranska översättningen av. I övrigt är böckerna ganska olika. Där Rovelli ger en läsupplevelse kryddad med existentiell svindel lägger Hansson fram en uppslagsbokstext och introducerar fackuttryck. Båda har sin plats i bokhyllan. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar