Annons

Massvåldtäkterna vid slutet av andra världskriget

Annons

Publicerad:

2017-05-19

De flesta känner till Röda arméns massvåldtäkter i Tyskland under andra världskrigets slutskede. I denna bok, skriven av den tyska historieprofessorn Miriam Gebhardt, vidgas perspektivet till vad som skedde på andra fronter. Det visar sig att exempelvis även amerikanska och franska trupper begick svåra övergrepp mot den kvinnliga befolkningen.

Forskningsområdet är svårt. Mörkertalet är stort, liksom skammen för de inblandade – som ofta valde att tiga om övergreppen. Och dagens definitioner av våldtäkt är vidare än det var för 70 år sedan, varför fallgroparna är många.

Inte desto mindre är boken intressant, även om jag tycker att Miriam Gebhardt driver sin tes lite väl hårt. Ingen av de andra ledarna uttryckte sig som Stalin, som delvis sanktionerade de sovjetiska soldaternas massövergrepp. ”Varför skulle det vara så förfärligt om han roade sig en smula med en kvinna efter alla fasor?” Dessutom framkommer det i boken att många av de soldater på västfronten som våldtog faktiskt dömdes för sina brott.

Litteraturhänvisningar

När soldaterna kom

Miriam Gebhardt
Karneval förlag

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.