Annons

Alternativa fakta påminner om det tal som gånger sig själv blir minus ett.

”Starkt stöd om det skulle hetta till”

Annons

Publicerad:

2017-05-19

Det slumpade sig så att jag intervjuade en filosof i Budapest via Skype fredagen den 21 april. Samtalet bidrog till att jag dagen därpå deltog i March for Science, en manifestation till stöd för vetenskapen som arrangerades på 605 platser runt om i världen.

I Stockholm tågade cirka 2 500 människor till ljudet av taktfasta trummor. Ett plakat fick mig att dra på munnen: ”Alternativa fakta är -1”, ett nördigt skämt riktat till alla som vet att -1 är ett imaginärt tal.

Manifestationen bjöd på mängder av floskler om vetenskapens betydelse, liksom en och annan intern lustighet. Harmlöst, kan tyckas.

Men mitt samtal med filosofen Philip Goff vid Central European University i Budapest påminde mig om allvaret. Den ungerska regeringen ville stänga hans universitet, som är känt för livaktiga diskussioner om nationalism och demokratiska principer.

– Det är därför jag har på mig den här, sa Philip Goff och pekade på en kampanjknapp på sin tröja med hashtaggen #IstandwithCEU.

Ungerns politik skiljer sig från Sveriges, men ingen vet vad en framtida regering kan hitta på. Demonstrationen i Stockholm visar att vetenskapen har starkt stöd om det skulle hetta till.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.