Annons

Forskare som får nog

Annons

Publicerad:

2017-06-15

Detta är en roman i universitetsmiljö. Berättarjaget är en doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och han har fått problem. Hans avhandlingsmanus massakreras på slutseminariet och sedan börjar den korta färden utför.

Bokens odrägliga huvudperson är en parodi på en humanistisk forskare – besatt av teorier, begrepp, auktoriteter – och han droppar namn i hög takt. Alla som tillbringat en tid på en humanistisk institution känner igen miljön. Här finns den dynamiske handledaren, den osäkre doktoranden, administratörernas växande makt och olusten inför disputationen. Även om detta är överdrivet till groteska proportioner så ger En enastående karriär läsaren en känsla av filmen Falling Down i poststrukturalistisk miljö. Själva forskningen får dock inte någon större plats i boken.

Gick avhandlingen till slut att rädda? Läs själv så får du se. Jag ska inte spoila en kul läsupplevelse.

Litteraturhänvisningar

En enastående karriär

Martin Engberg
Norstedts

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.