Arbetsgivare nobbar inte mammor

Män och kvinnor har samma chans att få komma till en anställningsintervju, enligt en ny svensk studie.

Publicerad

Svenska forskare har sökt 2 144 jobb inom 18 yrken med påhittade personer. Personerna var slumpmässigt fördelade som män och kvinnor, med eller utan barn och med likvärdiga meriter.

Jobben de sökte var både låg- och högkvalificerade. Det handlade om allt från butikskassörer och städare till gymnasielärare och dataingenjörer.

Resultaten visar att varken kön eller föräldraskap påverkade i vilken grad arbetsgivarna kontaktade de sökande för intervjuer. Detta oavsett om arbetet var hög- eller lågkvalificerat.

– Jag trodde nog att arbetsgivare skulle gynna pappor i högre grad, eftersom tidigare forskning visat att föräldraskap för en man innebär en karriärfördel, säger Magnus Bygren, som är medförfattare till studien och professor i sociologi vid Stockholms universitet.

Magnus Bygren poängterar att det behövs fler studier på området, men att forskning i andra länder visat att det oftast är i samband med urvalet till en jobbintervju som en eventuell diskriminering sker.

– I vissa studier har man testat att skicka folk på intervjuer, och i det ledet sker sedan sällan diskriminering, säger han.

Resultaten har publicerats i European sociological review.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor