Annons

Olika försök att återskapa den försvunne Ben Needhams ansikte vid olika åldrar, utifrån ett foto vid 21 månaders ålder. Överst med hjälp av den nya algoritmen, nederst de bilder som polisen framställt tidigare.

Ny formel för hur vi åldras

Med en ny datormodell går det att skapa mer realistiska illustrationer av hur en person åldras. Tekniken kan användas för att hitta försvunna personer.

Annons

Publicerad:

2017-06-15

I juli 1991 försvann den brittiska pojken Ben Needham på ön Kos i Grekland. Han var bara 21 månader gammal. Vid flera tillfällen har polisen försökt framställa bilder som ska föreställa honom i olika åldrar, för att underlätta sökandet. Hittills har han inte hittats.

En forskargrupp vid University of Bradford i Storbritannien har använt Ben Needhams fall för att illustrera en ny och mer avancerad metod för att utifrån fotografier beräkna hur en person åldras. Resultatet skiljer sig markant från de bilder som polisen tidigare tagit fram.

Den nya metoden, som beskrivs i Journal of Forensic Sciences, bygger på en datormodell som utgår från personens huvuddrag, bland annat käkprofil och mun. Modellen har även matats med en stor mängd foton av ansikten vid olika åldrar för att lära sig hur personer åldras.

Forskarna har dessutom kört modellen baklänges, genom att utgå från ett aktuellt foto och återskapa en yngre version, som sedan jämförts med verkliga fotografier.

Forskarna går nu vidare med ytterligare tester och hoppas att tekniken ska göra det lättare att hitta försvunna personer.

Philip Engström, chef för bild- och ljudgruppen på Nationellt forensiskt centrum i Sverige, säger att polisen ofta står inför problemet att avgöra om en person är densamma som på ett äldre foto.

– I dag görs det arbetet manuellt, men vi följer teknikutvecklingen noga. Att gå från forskning till automatiska system som kan användas i praktiken är emellertid en lång process.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.