Annons
Fotboll

Zlatan Ibrahimović föddes den 3 oktober 1981 och har vunnit Guldbollen elva gånger.

Bild: 
AFP Photo / Soren Andersson

Höstbarnens revansch

Fotbollsspelare födda på hösten måste kämpa hårdare än de som är födda tidigare på året. Det kan ge utdelning på lång sikt.

Författare: 

Publicerad:

2017-06-27

Inom idrotten har de som är födda tidigt på året oftast en fördel. Men nya forskningsresultat nyanserar bilden. Fotbollsspelare som är födda på hösten är överrepresenterade som vinnare av Guldbollen, ett pris som delas ut till Sveriges bästa spelare. Det handlar främst om spelare som är födda i augusti, oktober och november. Spelare som är födda i december är i stället starkt underrepresenterade.

– Detta skiljer sig från till exempel ungdomsfotbollen och ungdomslandslaget, där vi vet att de som är födda tidigt på året har en fördel. Men när det gäller de verkliga superstjärnorna så ser vi alltså ett annat mönster, säger Lars Persson, som är professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning och medförfattare till studien.

Forskarna tror att det handlar om motstånd och motivation, och kopplar detta till den brittisk-kanadensiske författaren Malcolm Gladwells teser om the underdog – som tvingas kämpa hårdare och ta större risker än de som har det väl förspänt från början. De som är födda sent på året har mer att vinna på att träna extra hårt, och denna träning kan ge en fördel senare i karriären. Men de får inte vara för långt efter som ungdomar, för då kommer de inte in på elitutbildningarna.

– Zlatan Ibrahimović är född den tredje oktober, och han är typisk för denna grupp av superstjärnor, säger Lars Persson.

Lars Persson hänvisar även till en brittisk studie av schackspelare, där man undersökt IQ och schackresultat. Där var det de med hög – men inte högst – IQ som var bäst i schack.

– Det verkar alltså som att motivation och träning kan slå andra förutsättningar, säger han.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar