Annons

Ett torg inspekteras efter ett självmordsattentat i Jalalabad i Afghanistan – ett av de länder där terrorismen skördar flest liv i världen.

Bild: 
EPA / Ghulamullah Habibi / TT

Färre döda i terrordåd

Antalet offer för den globala terrorismen har dalat något sedan 2014, samtidigt som allt fler länder drabbas.

Annons

Publicerad:

2017-12-01

Terrorismen ökade kraftigt i världen i början av 2010-talet, men har nu sjunkit något enligt Global terrorism index 2017. Under 2016 dödades drygt 25 000 människor i terrordåd, vilket är en minskning med 22 procent sedan toppåret 2014. Men samtidigt som antalet dödade har sjunkit så har terrorismen spridit sig till fler länder. Sammanlagt drabbades 77 länder av terrordåd med minst ett dödsoffer som följd under 2016. Det är det högsta antalet under 2000-talet.

Drygt 70 procent av de som dödades av terrorister befann sig i något av de fem länderna Afghanistan, Nigeria, Syrien, Irak eller Pakistan. Islamiska staten, Boko Haram, al-Qaida och talibanerna ligger bakom merparten av dödandet.

graf och krig och terror

Antal dödade i krig och av terror åren 1985–2016. De två olika färgerna på kurvan över döda i krig motsvarar två olika källserier: ljust för PRIO och mörkt för UCDP.

Bild: 
Global terrorism index 2017

Global terrorism index mäter terrorism i 163 länder, där 99 procent av världens befolkning bor. Analyserna genomförs av Institute for Economics and Peace, som finns i Sydney, New York och Mexico City.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.