Annons

Forskaren Narriman Jiddawi (t.v.) monterar en ”ping”, som skrämmer bort delfiner från fiskenäten.

Forskning på Zanzibar ökar jämställdhet och räddar delfiner

Annons

Publicerad:

2017-12-28

Med glasflaskor, små stenar och snören konstruerar numera fiskare vid Zanzibars kust undervattensklockor som skrämmer bort delfiner. Det gör att risken för att delfinerna fastnar eller kommer förbi och äter upp fångsten minskar. Forskaren bakom projektet heter Narriman Jiddawi, och svenska biståndsmedel har varit avgörande för hennes framgång.

Forskning & Framsteg gjorde nyligen ett studiebesök på Zanzibar, den stora ön utanför Afrikas östkust. Forskningssamarbetet mellan Sverige och Tanzania firar 40 år och i samband med det ordnades det också en stor konferens i Dar es Salaam.

Flera av Narriman Jiddawis projekt har gått ut på att ge kvinnor mer makt. Traditionellt har det varit männen som stått för fisket och därmed inkomsterna och makten. Det är svårt att rubba den ordningen med begränsade resurser. Men genom att erbjuda kvinnorna nya arbeten, inom områden som männen inte är intresserade av, kan kvinnorna få en inkomst.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.