

Hud från en person med Creutzfeldt-Jakobs sjukdom kan innehålla smittsamma proteiner.
Hud kan sprida hjärnsmitta
För första gången har forskare påvisat det smittämne som orsakar Creutzfeldt-Jakobs sjukdom i mänsklig hud.
Prioner är ett slags felveckade proteiner som bland annat orsakar Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, en sällsynt sjukdom som bryter ner nervsystemet. Det är känt att smittan kan spridas via transplanterade hornhinnor från en infekterad donator, och via kirurgisk utrustning som varit i kontakt med nervvävnad.
Nu har forskare i USA och flera andra länder även hittat låga halter av sådana prioner i hudprover från människor med Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. När forskarna överförde sådana hudprover till hjärnan hos råttor blev råttorna också sjuka, enligt en rapport i Science Translational Medicine.
Forskarna understryker att smittan inte sprids direkt via hudkontakt, och att halterna av prioner i hud är tusentals gånger lägre än i hjärnan. Men de efterlyser mer forskning om riskerna för att hudtransplantationer och andra operationer skulle kunna sprida prioner inom vården.
Du har just läst en text ur nummer 1/2018 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.