Annons

 Bitcoin skapades 2009 och bygger helt och hållet på avancerade beräkningar. 

Bild: 
Istock

Elektroniska valutor hotar klimatmålet

Annons

Tekniken bakom de nya kryptovalutorna som bitcoin är så energikrävande att en storskalig satsning skulle öka den globala uppvärmningen. De avancerade beräkningarna bakom kryotpvalutorna förutsätter enorma datorhallar som slukar mängder med elektricitet. I dag står kolkraft för ungefär 40 procent av den globala elproduktionen, så om användningen av bitocoin ökar i världen kommer även koldioxidutsläppen att öka.

Under 2017 gjordes endast 0,03 procent av alla elektroniska betalningar med bitcoin. Men om bitcoins popularitet fortsätter växa i den takt man kan förvänta sig, kommer den ökande elkonsumtionen att leda till så stora koldioxidutsläpp att det så kallade tvågradersmålet överskrids redan om 16 år, enligt en ny amerikansk studie.

Tvågradersmålet är en överenskommelse mellan 176 länder om att begränsa den pågående globala uppvärmningen till två grader, jämfört med medeltemperaturen som rådde under förindustriell tid.

I beräkningarna kring kryptovalutors klimatpåverkan har man utgått från att andelen fossila bränslen i den globala elproduktionen kommer att vara oförändrad under de närmaste decennierna.

Forskarna, som publicerar sina rön i Nature climate change, uppmanar utvecklarna bakom kryptovalutor att göra sitt yttersta för att minska energianvädningen, till exempel genom att utveckla smartare algoritmer.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Jag håller med författaren inlägg men om det skulle krävas av den krera världen att minska sin konsumtion med 50% då tror jag att blir svårt. Här i sverige är vi fortfarande myggan som höjer rösten det måste till en medveten politik i hela världen om vi ska undvika klimatförändringar, annars får vi börja odla vindruvor här i norden (igen) dom som råkar mest illa ut är låg lännta länder som riskerar stora arealer och får flykting konsekvenser. Jari lehtilä katrineholm

Jag tycker diskussioner och artiklar som denna är konstiga. Kryptovalutan kräver mängder av energi, inget snack om saken. Men vad jämför man med?
Vad kostar fysiskt monetärt system? Hur mycket energi går åt för att hantera euron? För en korrekt jämförelse bör man här räkna in alla bankärenden, alla transport av mynt och sedlar, bankomater, produktionen av pengarna.
Om hela eurosystemet ersattes med Bitcoin, hade detta ökat eller minskat energiåtgången i Europa? Jag tror miljön hade gangnats.