Annons

energibesparande film

Ytan med den nya plastfilmen blir upp till 6 grader kallare än omgivningen tack vare sin reflekterande och värmestrålande förmåga. 

Bild: 
Jyotirmoy Mandal

Plastfilm kyler byggnad

En ny typ av polymerfilm som kan målas direkt på väggar och tak kan sänka inomhustemperaturen genom att reflektera solljus och värmestrålning.

Annons

Ju varmare klimat, desto mer energi går åt till att kyla byggnader. Forskare letar därför enklare och billigare alternativ till traditionell luftkonditionering.

I senaste numret av tidskriften Science rapporterar forskare från amerikanska Columbia university att de lyckats sänka temperaturen med upp till sex grader Celsius med hjälp av en plastfilm.

Forskarna utgick från vanlig vit solreflekterande färg som används för att måla taken i många varma länder. Färgen består av en polymer som blandats med ett pigment, till exempel titandioxid, som ger färgen dess reflekterande förmåga.

I den nya plastfilmen har pigmentet ersatts av minimala luftfickor som bildas när polymeren blandas med ett lösningsmedel och vatten. Den porösa strukturen har i tester visat sig kunna reflektera 96 procent av solljuset. Dessutom leder den effektivt bort värme, vilket gör att plastfilmen får lägre temperatur än omgivningen.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.