Apor klonade med samma teknik som Dolly

Krabbmakakerna Zhong Zhong och Hua Hua är världens första apor som fötts efter så kallad somatisk kärnöverföring. ”I princip kan detta användas på människor”, säger forskaren Muming Poo.

Publicerad
Zhong Zhong är den första apan som klonats med "Dollytekniken". Hennes två veckor yngre tvillingsyster (född av en annan aphona) heter Hua Hua. De är uppkallade efter kinesiskans Zhonghua, ett ord som står för den kinesiska nationen, eller dess folk.     
Bild: Qiang Sun och Mu-ming Poo / Chinese Academy of Sciences

Aporna föddes med kejsarsnitt i ett laboratorium i Shanghai för sex respektive åtta veckor sedan. Båda är honor, och rent genetiskt är de enäggstvillingar.

– De utvecklas normalt, säger Muming Poo, professor i neurovetenskap vid Shanghai institute for biological sciences.

Zhong Zong och Hua Hua blev till genom en metod som går ut på att ta bort cellkärnan från ett ägg, och i stället föra in en cellkärna från ett djur som ska klonas. Nästa steg är att placera ägget i en surrogathona och hoppas att hon blir dräktig.

Muming Poo och hans medarbetare förde in sammanlagt 79 ägg i surrogathonor. Sex blev dräktiga, men bara två födde ungar som överlevde. I sina experiment använde forskarna cellkärnor från bindväv hos både vuxna apor och apfoster. I båda fallen föddes levande ungar, men de som var klonade från vuxna apor slutade andas kort efter födseln.

Sedan fåret Dolly föddes för över 20 år sedan har forskare visat att metoden fungerar på bland annat hundar, katter, kor, hästar och kaniner – men aldrig tidigare på en primat, den däggdjursordning som vi människor tillhör.

– En teknisk barriär är nu bruten. I princip kan detta användas på människor, men orsaken till att vi bryter barriären är att vi vill tillverka djurmodeller som är användbara inom medicinen, för mänsklig hälsa. Vi har inga planer på att använda metoden på människor, säger Muming Poo.

De kinesiska forskarna beskriver sina resultat i tidskriften Cell. De hoppas att metoden ska göra det möjligt att framställa genförändrade apor lämpade för forskning om nya botemedel mot mänskliga sjukdomar. 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor