Annons

Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig! patrik.hadenius@fof.se

Vi behöver våra ritualer

Annons

Publicerad:

2018-02-08

I bland dröjer det innan man upptäcker vardagens små tekniska revolutioner. Nu senast när jag gick på bio behövde jag inte hämta ut någon pappersbiljett. Det har säkert varit så i över ett år – och det är bara en liten detalj – men jag gillade att visa upp telefonen vid ingången.

Lika enkelt är det att använda appen för tågbiljetter. Där kan jag först boka, sedan se exakt när tåget går och vilket spår och sist visa biljetten för konduktören. I appen syns också om tåget är försenat, och det lindrar i alla fall lite.

Det papperslösa kontoret har varit en ständigt förlöjligad framtidsvision sedan det lanserades på 1970-talet. Fram till för tio år sedan ökade i stället papperskonsumtionen, och produktionen. Men nu har produktionen planat ut och papperet ersätts allt oftare av elektronik.

Samtidigt finns det områden där inget tycks hända. Hur vi röstar är ett exempel.

Du kan förtidsrösta, du kan rösta utomlands, och om du till exempel är sjuk, funktionshindrad eller i fängelse, så kan du rösta med bud eller med ambulerande röstmottagare. Staten gör allt för att det ska vara enkelt att rösta. Säkert är detta en orsak till vårt höga valdeltagande. Men oavsett var du röstar gör du det med papper och kuvert.

I detta nummer av Forskning & Framsteg kan du läsa en artikel om digital röstning i Estland. Där har man kunnat rösta elektroniskt sedan 2005. Det är en lockande väg. Men av flera skäl ligger inte Sverige i framkant här.

Det går att dra en parallell till magasinsläsande.

Själv läser jag numera ofta tidningar och tidskrifter digitalt. Det är enkelt, snyggt, billigt och till viss del miljövänligare. Men några tidningar, till exempel Forskning & Framsteg, läser jag fortfarande helst på papper. För mig är det nämligen skillnad på läsande och läsande.

När jag sätter mig i fåtöljen hemma – eller i tyst avdelning på tåget – är läsandet en del av en ritual. Jag stänger ute världen och försvinner in i magasinet. Det finns inga sociala medier som drar, inga pushnotiser som poppar upp eller e-brevsutskick som plingar – och stör.

När jag läser i min telefon – på tunnelbanan eller i köket – då är det en annan känsla. Det är mer jobb, mindre fritid. Mer effektivt och informationsinhämtande. Mindre kulturell upplevelse.

Det ena läsandet är inte bättre än det andra. Men det är annorlunda. Kanske handlar det om ritualer.

Det är skillnad på å ena sidan den praktiska biobiljetten, det enkla bullkvittot, nyheterna från morgontidningen, och å andra sidan magasinsupplevelsen, eller att gå och rösta.

I båda fallen finns det stora inslag av informationsöverföring, men i det senare fallet finns också ett viktigt inslag av kulturell rit. Det är en social handling att läsa, eller att rösta.

När de rullande trottoarerna, månturismen och privathelikoptrarna är här så kommer vi också att rösta smart elektroniskt, och njuta av lässtunder med någon ny fantastisk apparat. Och när det händer kommer vi att skapa nya riter kring röstande och läsning. För även om tekniken förändrar mycket, så är det kulturella och sociala behovet konstant.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hej!
För mig är en av vardagens små eller kanske rentav stora, revolutioner att jag kan läsa både böcker och tidningar i min dator, telefon eller iPad. Det har blivit min ritual och pappersvändandet snarast stör min läsning numera. Därför har jag laddat ner appen för F&F med fundering på eventuell förlängning av prenumerationen och i så fall digitalt. Men ack, det fungerade inte utan appen ville ta betalt för tidningar som jag redan fått i min fysiska brevlåda. Kundtjänst har verkligen försökt hjälpa till men hade än så länge inte tillräcklig information eftersom appen tydligen är ny.
Så därför är min fråga när F&F kommer att göra ett sådant framsteg att jag kan slippa vända blad? ?
Hälsningar Anne-Sofie

Hej Anne-Sofie! Meningen är att appen ska funka så att du betalar för att få tidningen när den kommer ut. Samtidigt får du tillgång till hela det tillgängliga arkivet. Du ska alltså inte betala något per nummer för det du redan har kunnat läsa tidigare. Möjligen fungerar det ändå som det är tänkt, och vi borde bara informera tydligare om att de äldre numren ingår i tjänsten. Om du däremot har problem med att få de nya numren i din app, då får du gärna höra av dig (helst per e-post så att det inte faller mellan stolarna). /Anna Davour, webbredaktör