Annons

Anja Lund har vävt in fibrer som genererar elektricitet i en axelrem till en väska. Strömmen räcker för att tända en röd lysdiod (t.h.).

Bild: 
Johan Bodell/Chalmers

Töjbart tyg tänder lampa

En väska av elektriskt tyg kan driva trådlösa sensorer eller mindre elektroniska prylar. En regnskur är inga problem – då genererar väskan ännu mer el.

Annons

Publicerad:

2018-03-22

Forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har utvecklat ett tyg som kan användas för att generera el. Tyget består av ledande trådar som vävts ihop med fibrer av en piezoelektrisk polymer. Piezoelektriska material genererar en spänning när de trycks ihop eller dras ut.

– Det är en pålitlig teknik för att konvertera rörelseenergi till elektricitet, säger Anja Lund, forskare i textil elektronik vid Chalmers, som utvecklat det elgenererande tyget tillsammans med kollegan Christian Müller.

För att testa tyget lät de forskare vid Textilhögskolan i Borås väva ett band som fick ersätta en bit av axelremmen på en väska. När väskan packad med tre kilo böcker gungade upp och ner genererades tillräckligt med el för att tända en liten lampa.

– Hade vi gjort hela väskan av piezoelektriskt tyg hade vi fått ut mer elektricitet, tillräckligt för att kunna driva till exempel trådlösa sensorer, säger Anja Lund.

Att tyg kan generera el har visats tidigare. Unikt för Chalmersforskarnas tyg är att det klarar regn och rusk. Testerna visar till och med att det fungerar bättre när det blir blött.

– Vattnet ökar kontaktytan mellan trådarna vilket gör att vi kan få ut lite mer el, säger Anja Lund.

De piezoelektriska fibrerna har tillverkats genom smältspinning vid forskningsinstitutet Swerea IVF. Metoden lämpar sig för produktion i större volymer och forskarna hoppas att det nya tyget ska kunna användas i till exempel bussäten, kläder eller möbler för att fånga energi från vibrationer och rörelser.

Forskningen presenteras i tidskriften Flexible Electronics. 

Läs mer om hur energi kan fångas från omgivningen i en tidigare nummer av Forskning & Framsteg.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.