Annons

laser

Här har kontaktlinsen med inbyggd laser placerats på ett öga från en ko. 

Bild: 
University of St. Andrews

Ett steg närmare laserblick

Forskare i Skottland har utvecklat en liten, tunn laser som kan placeras på en kontaktlins. 

Annons

Publicerad:

2018-05-03

Den nya lasern är bara 200 nanometer tunn, böjlig och möjlig att fästa på olika underlag. Forskarna vid University of St. Andrews har i ett av sina försök fört över lasern till en kontaktlins som sedan testats på ett öga från en ko.

För att få lasern att lysa krävs att den bestrålas med en yttre laser. Båda lasrarna har så låg effekt att de inte ska skada ögat. Enligt forskarna skulle kontaktlinsen därmed kunna användas på människor, till exempel som en extra säkerhetsmekanism vid identifiering med en ögonskanner.

Forskarna testade också att placera flera lasrar i rad på en sedel. Eftersom varje laser kan ge ett unikt spektrum bildar lasrarna ett slags streckkod som skulle kunna försvåra förfalskningar.

De tunna så kallade membranlasrarna skulle också kunna användas som sensorer, enligt forskarna, som presenterat resultaten i

Nature Communications.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.