Annons

Lättsmält om mobilbalans

Författare: 

Publicerad:

2018-10-25

Digital detox. Det låter lite klämkäckt och ytligt. Men i sin senaste bok lyckas doktorn i kognitiv neurovetenskap, Katarina Gospic, övertyga om varför vi behöver just en sådan. Att vi lever stressiga liv och att detta går hand i hand med överkonsumtion av och jämförelser på sociala medier, det vet vi nog – men här får vi välbehövliga fakta och forskning som visar på det förödande i vår ständigt uppkopplade vardag.

Gospic tar ner det på en vardaglig och lättillgänglig nivå. Det är exempelvis lätt att förstå vad hon menar med ”tomma surfkalorier”, som inte ger oss någon egentlig näring. Förutom häpnadsväckande siffror över hur ofta vi faktiskt tittar på våra mobiler och forskningshänvisningar till vad snabba kickar på sociala medier gör med vår hjärna – så avslutas varje kapitel med en sammanfattning och enkla råd för att trappa ner mobilanvändandet.

Boken kan möjligen anklagas för att ge en lite förenklad syn på vad som sker med våra hjärnor i ett samhälle av snabba belöningar, men det enkla upplägget tror jag ändå kan vara en bra hjälp på vägen mot bättre mobilbalans.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar