Annons

Ökad förståelse av islam

Annons

Publicerad:

2019-02-07

Religionsvetaren Eli Göndör berättar i denna korta och välskrivna bok initierat om de förändringar som skett i Nordafrika och Mellanöstern de senaste decennierna. Boken handlar om ”våld och politik i islam”, och författaren tar sig elegant igenom detta knepiga område utan att halka ned i vare sig relativiseringsdiket eller det antiislamiska diket.

Det går inte att förneka att religiöst motiverat våld har kommit att förknippas mer med islam än med andra religioner under 2000-talet. Eli Göndör reder ut varför och förklarar utan att försvara. Vi lever nu i en värld där det på gott och ont börjar tillhöra allmänbildningen att känna till begrepp som hadither, jihad, umma och Muslimska brödraskapet. I denna bok får man bakgrunden och förklaringar av dessa och många andra centrala organisationer och begrepp. Det är folkbildning när det är som bäst – aktuellt och forskningsbaserat.

Litteraturhänvisningar

I guds namn

Eli Göndör
Fri tanke

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.