Annons

En Bug Mac i återvunnen plast. Leksaksmat som ska inspirera till att äta annorlunda i framtiden. Framtagen för att lansera hållbarhetspriset Gothenburg Sustainability Award.

Plast behövs även i en hållbar framtid

Annons

Publicerad:

2019-12-27

Plastindustin är extremt fossilberoende, dels eftersom råvaran ofta är olja, dels eftersom det krävs mycket energi för att slå sönder oljan på molekylnivå och framställa plast. Därmed är det en riskfylld bransch att investera i. Det är budskapet i en rapport från Lunds universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet, som riktas till finansbranschen.

− Men plast behövs också i en hållbar framtid, så plastföretag som är beredda att använda förnyelsebar råvara och satsa på återvinning kan vara en bra investering, säger Fredric Bauer, forskare vid Miljö- och energisystem vid LTH.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.