Annons

Män på ett möte

Män som är uthålliga, stresståliga, initiativrika och ansvarstagande får allt mer betalt för dessa förmågor.

Bild: 
Istockphoto

Lönsamt att vara socialt kompetent

Annons

Social förmåga betalar sig allt bättre för män i arbetslivet, medan intelligens inte längre efterfrågas lika mycket.

Män som är initiativrika och stresståliga får allt bättre betalt. Detta märks tydligast i privat sektor, där avkastningen på sådana sociala förmågor fördubblats mellan åren 1992 och 2013. Däremot har efterfrågan på intelligens minskat något sedan början av 2000-talet.

Detta har forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering kommit fram till genom att kombinera lönen för män i 40-årsåldern och deras mönstringsdata från 18-årsåldern.

Under mönstringen görs ett test av kognitiva förmågor som liknar ett typiskt IQ-test. Dessutom bedöms sociala förmågor, som bland annat ledaregenskaper och förmåga att interagera med andra. Resultaten visar att den lönemässiga utdelningen på god social förmåga har ökat över tid för de vuxna männen.

Analysen bygger på löneutvecklingen hos män i åldrarna 38–42 år under perioden 1992–2013. Data om sociala och kognitiva förmågor kommer från den militära mönstringen. Data om löner, yrken med mera kommer från SCB.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.