Annons

Oväntat blodtörstiga småkryp

Annons

Publicerad:

2019-02-28

En internationell forskargrupp har upptäckt många nya exempel på att spindlar och andra leddjur i Amazonas jagar ryggradsdjur. Bland annat såg de hur en fågelspindel av släktet Pamphobeteus – som kan bli stora som tallrikar – dödade och bar i väg en pungråtta (ett mindre däggdjur). Forskarna har även dokumenterat spindlar som dödar och äter grodor, ödlor och mindre ormar, samt tusenfotingar av släktet Scolopendridae som attackerar och äter ormar. En annan oväntad observation var en vattenlevande skalbagge – en jätteskinnbagge – som kalasade på en groda.

Forskarna bakom studien menar att de stora leddjurens jakt sannolikt är en underskattad dödsorsak hos regnskogens mindre ryggradsdjur. Det kan innebära att näringsvävarna i de här ekosystemen är mer komplicerade än forskarvärlden tidigare har antagit och därför borde studeras mer ingående.

Källa: Amphibian and reptile conservation

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.