Annons

Svenskt elplan ska lyfta 2025

Annons

Publicerad:

2019-05-16

Om sex år ska det bli möjligt att göra korta inrikesflygningar med ett svenskutvecklat elplan. Flygplanet, med plats för 19 passagerare, utvecklas av det nystartade företaget Heart Aerospace, som är grundat av Chalmersforskaren Anders Forslund.

Fyra eldrivna propellrar driver planet och batterierna ska räcka till en flygsträcka på 400 kilometer. Av säkerhetsskäl kommer även en bränsledriven generator att finnas ombord.

– Det är också för att klara lagkraven, säger Anders Forslund.

Idéerna till planet fick han under arbetet med projektet ”Elektrisk lufttransport i Sverige”, där flera universitet och företag samarbetar för att utveckla en svensk industri för elflygplan.

Förutom i Sverige hoppas han att planet ska trafikera norska flygplatser. Där har flygplatsoperatören Avinor som mål att elektrifiera det norska inrikesflyget till 2040.

Nu lyfter elplanen

Eldrivna flygplan är inte längre en galen idé ur en science fiction-roman.

2018-05-17

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.