Annons

Nördigt och läsvärt om kartors historia

Annons

Publicerad:

2019-06-20

Kartornas historia har översatts till många språk, och det är fullt rimligt. Den norske författaren Thomas Reinertsen Bergs bok om kartornas och kartografins historia är detaljerad och bitvis nästan nördig, men inte desto mindre väldigt välskriven och läsvärd. Man får räkna med en viss fokus på Norden och Norge, men det är inget problem för oss skandinaver.

Själv fascineras jag mest av kapitlet om hur vi under framför allt 1900-talet tack vare flyget även rent konkret fått se jordytan från luften, och hur detta genom fotografin har påverkat kartografin. I tidigare kartor fick man ju bara föreställa sig en blick från ovan. I dagens Google Earth har den fotograferade kartan nästan fulländats, vilket även berörs i Kartornas historia.

Boken är synnerligen vackert formgiven och innehåller många gamla kartor som man kan försjunka i. Framför allt riktigt gamla kartor blottlägger gamla världsbilder i en mycket konkret mening. Rekommenderas!

Litteraturhänvisningar

Kartornas historia

Thomas Reinertsen Berg
Lind & Co

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.