Annons

nässpray

Bedövningsmedlet esketamin har visat sig fungera antidepressivt.

Bild: 
Istock

Nässprej mot depression

Annons

Nu kan den som lider av depression bli hjälpt av en nässprej. I alla fall i USA. Den nya sprejen innehåller esketamin, en variant av bedövningsmedlet ketamin, som även används som rekreationsdrog. Både esketamin och ketamin är narkotikaklassade. Esketamin påverkar glutamat-receptorerna i hjärnan, vilket tros bidra till att återställa de synaptiska kontakterna i hjärnan hos personer med svår depression.

Utvecklingen av esketamin som nässprej för behandling av depression har pågått i flera år, och substansen godkändes i mars av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA. Detta efter att man i flera studier har konstaterat minskade depressionssymtom när sprejen gavs i kombination med ett annat antidepressivt läkemedel. Det är också så nässprejen kommer att användas. Den ska vara tillgänglig i USA för patienter som inte blir hjälpta av andra antidepressiva preparat.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.