Annons

Stora svängningar i jetströmmarna kallas för Rossbyvågor. Bilden är en allmän illustration och beskriver inte läget förra sommaren. 

Sju vågor låste vädret

Annons

Publicerad:

2019-09-26

Storskaliga vädermönster rör sig typiskt från väster till öster, pådrivna av atmosfärens jetströmmar. En sådan jetström kan ibland börja röra sig i stora meandrande bågar, som kallas Rossbyvågor. 2018 uppstod ett ovanligt stabilt mönster av sju sådana vågor kring nordpolen, som länkade ihop de ovanligt höga sommartemperaturerna i Nordamerika, Europa och kring Kaspiska havet. Det ledde till att vädret på norra halvklotet fastnade i ett låst mönster, enligt en europeisk forskargrupp som har studerat förra årets extremväder. Forskarna konstaterar även att detta fenomen blivit vanligare under de senaste decennierna.

Källa: Environmental Research Letters

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.