Annons

Bild: 
Alfred Torninger

Snabb kyss på hög höjd

Annons

Publicerad:

2019-09-26

Två fisktärnor möts i luften. Men vad gör de? Tidigt på våren brukar hannen överlämna fisk till honan sittandes på marken, en frierimatning. Bilden är dock tagen i början av juni, då ungarna har kläckts. Å andra sidan ska man akta sig för att ge en enstaka händelse för stor betydelse. Kanske träffades paret av en slump och förenades i en hastig puss, en symbolisk matöverlämning utan fisk.

Fisktärnor lever på småfiskarna storspigg och småspigg, som blivit mycket vanligare när det kustnära ekosystemet i Östersjön förändras. Samtidigt minskar abborren på många platser i skärgården, då spiggen äter upp abborrens yngel – som annars skulle växa upp till dess värsta predator. Spiggen tar också djurplankton, så att de inte kan äta lika stor mängd av de trådalger som växer i havsvikarna. Ett ekosystem i förändring slår olika mot olika arter.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.