Annons

Anknytningsteori, den teori som forskarna testade på katter i denna studie, har sin grund i psykoanalytikern John Bowlbys teori från 1960-talet. 

Bild: 
Getty images

Jodå, din katt älskar dig

Ny forskning visar det alla kattägare redan vet – att våra katter knyter starka band till oss. Undersökningen baseras på en metod som tidigare använts för hundar, där anknytningsteori används för att undersöka relationen mellan djur och ägare.

Annons

Publicerad:

2019-11-05

I experimentet får en kattunge tillbringa två minuter i ett nytt rum tillsammans med sin ägare, sedan två minuter ensam, för att därefter återförenas med ägaren. Studien visar att 65 procent av kattungarna visade tecken på oro när ägarna lämnade rummet – och vågade utforska mer med ägaren närvarande. Det tyder på ett känslomässigt band mellan dem. 

Vanligare med hundforskning

Kristyn Vitale, doktor i djurvetenskap på Oregon State University i USA, som ledde experimentet, tror att relationen mellan katt och ägare är ömsesidig. 

– Jag tror att det beror på att människor kan ge katterna uppmärksamhet och att vi tar hand om dem. Vi ger dem mat, social interaktion och närhet, medan katten kan ge tröst till ägaren, säger hon. 

Anknytning är en teori inom psykologin som används för att förklara orsaken bakom mönster i personers relationer, exempelvis varför vissa har väldigt svårt att lita på andra människor. 

Hundar har tidigare setts som unika bland djur eftersom forskning har visat att de kan knyta an till sina ägare. Enligt Kristyn Vitale är katters temperamentsfulla natur orsaken till att det görs fler studier om hundar. Men hon håller inte med om att katter skulle vara svårare att arbeta med.  

I studien deltog 70 kattungar, mellan tre till åtta månader gamla, tillsammans med sina ägare. Efter ett år återupprepades experimentet och visade då på samma resultat. Studien publicerades i Current biology. 

Du kan läsa mer om kattforskning här i en artikel från 2017. 

 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.