Annons

En bladskärarmyra kånkar hem ett blad som troligtvis väger avsevärt mer än myran själv. 

Bild: 
Getty

Därför är myror så starka

Evolutionen har förvandlat arbetarmyrorna till små kroppsbyggare, på bekostnad av deras flygförmåga.

Annons

Arbetarmyror klarar att bära föremål som väger åtminstone tio gånger mer än vad de själva gör. Ett forskarteam med japanska och europeiska deltagare har röntgat arbetare och drottningar, som har vingar, och jämfört deras anatomi (se film nedan).

Analyserna visar att hos drottningar tar flygmusklerna upp en stor del av utrymmet i mellankroppen. Hos arbetarmyrorna har flygmusklerna ersatts med kraftigare ben- och nackmuskler och mellankroppens skal har förstärkts. Med evolutionens hjälp har arbetarmyror omvandlats från små flygmaskiner till palltruckar.

Röntgentekniken som forskarna har använt kallas mikrotomografi, en slags skiktröntgen som ger extremt detaljerade 3d-avbildningar av små strukturer. De nya rönen är publicerade i Frontiers in zoology.

Så klarar myror farliga smittor

När ett myrsamhälle drabbas av en farlig smitta förändras myrornas sociala mönster.

2018-11-27

Myrornas märkliga fredsavtal

Myror från olika grupper försöker normalt bita ihjäl varandra om de möts.

2018-08-15

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.