Annons

Polio, eller barnförlamning, var en vanlig sjukdom under första halvan av 1900-talet. Den sista epidemin i Sverige var 1953 med fler än 5 000 fall. Efter införandet av allmän vaccination har sjukdomen försvunnit. Det sista inhemska fallet rapporterades 1977. Källa: Folkhälsomyndigheten

Bild: 
TT

Varför el mot barnförlamning?

Annons

Publicerad:

2021-02-24

1955 fick jag barnförlamning och hamnade i händerna på experimentlystna läkare. Initialt låg jag i respirator (kyrassmodell), senare flyttades jag över till gungande säng. Men vad jag undrar över är de ”experiment” de utförde på mig med hjälp av elektriska stötar. Som en groda på en zinkplatta utsattes jag för varierande spänningar för att se vad som krävdes för att framkalla muskelryckningar hos mig. Fanns det fog för deras experimentlusta?
/Kjell

Svar av Kristian Borg, professor i rehabiliteringsmedicin vid Karolinska institutet och överläkare vid Danderyds sjukhus

Av din beskrivning framgår att du har haft påverkan på andningsmuskulaturen och fått andningshjälp med kyrass, som var en ”huvliknande” utrustning som sattes över bröstkorgen och skapade ett undertryck, vilket ledde till att lungorna fylldes med luft. Sedan har du behandlats i ”Rocking bed” där maginnehållet försköts i och med att sängen gungade, vilket underlättade ut- och inandning. Det tredje som du beskriver är en behandling som kallas funktionell elektrisk stimulering, vilken använts vid både polio och andra typer av förlamning. I den framkallas kontraktion i musklerna (det vill säga att de drar ihop sig) med elektricitet. Syftet är att motverka muskelförsvagning, men tekniken har inte visat sig vara effektiv.

Har du en fråga till redaktionen?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.