

Gudar och människokroppar i konsten
Mary Beard är professor i antikens historia i Cambridge. Hon är också en kändis inom forskarvärlden efter att ha medverkat i många tv-produktioner. Denna bok är baserad på de avsnitt hon gjorde för BBC-serien Civilisations (som visats på Kunskapskanalen i Sverige).
Boken, som är vackert illustrerad med många foton av skulpturer, målningar och byggnader, behandlar två tematiska frågeställningar. I bokens första del diskuterar Mary Beard hur människokroppen porträtterats i konsten genom tiderna – och hur vi människor påverkats av dessa avbildningar. I bokens andra del skriver hon om hur olika religioner har förhållit sig till att avbilda det gudomliga och tar upp frågor som ikonoklasm och avgudadyrkan.
Den som är ute efter ett lexikon över konsthistorien bör leta annorstädes. Beard skriver engagerat och kunnigt, men det gäller att vara öppen för fria associationer och språng i tiden, för att följa hennes tematiska resa genom århundraden och från vitt skilda geografiska platser.
Litteraturhänvisningar
Gudar och människor. Blicken genom historien
Du har just läst en text ur nummer 6/2020 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.