Annons

Bild: 
Getty images

Skäl att byta ut gammal badring

Vi har slangen till ett gammalt traktordäck som badring på vårt landställe. Ringen måste vara minst 40 år och visar inga tecken på att åldras. Jag antar att den innehåller någon numera förbjuden typ av kemikalier – vilken? Finns det några risker med att använda ringen i dag?

/Ola

Annons

Publicerad:

2020-07-07

I och med att ringen är minst 40 år så är det svårt att säga vilka farliga kemikalier den kan tänkas innehålla; det vet endast tillverkaren. Generellt gäller att gummi, som innerslangar tillverkas av, är mycket åldersbeständigt och det är säkert en av anledningarna till att innerslangen fortfarande är mjuk.

Gummi kan i sin tur innehålla olika slags kolväteföreningar som går under samlingsnamnet PAH, polycykliska aromatiska kolväten. Det är en ämnesgrupp som kan ha flera farliga egenskaper – bland annat misstänks några av ämnena kunna orsaka cancer och/eller mutationer i arvsmassan.

Nya badringar omfattas av stränga kemikalieregler. Om läsaren är orolig för farliga kemikalier kan det vara idé att byta ut innerslangen mot en ring som faktiskt är tillverkad för att vara just badring.

/Camilla Westlund, inspektör, Kemikalieinspektionen

Har du en fråga till en forskare?

Mejla fraga@fof.se så tar Anders Nilsson, vetenskapsjournalist och redaktör för avdelningen Frågor + Svar, emot den. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.