Annons

Vid kärnkraftverket Olkiluoto på den finska västkusten byggs en av få nya kärnkraftsreaktorer i Europa. Bygget av den tredje reaktorn (längst till vänster) är dock kantad av förseningar. 

Bild: 
Marie Alpman

Ökat stöd för kärnkraft bland svenskarna

Fler svenskar vill ha kvar kärnkraften. Stödet för fortsatt drift har ökat från 28 till 37 procent på ett år, visar nya siffror från SOM-institutet. Men fortfarande är majoriteten för en avveckling.

Annons

Publicerad:

2020-06-26

Kärnkraftsfrågan är långt ifrån död bland svenskarna och nu ökar stödet för att fortsätta att långsiktigt driva kärnkraften. På ett år har andelen svenskar som vill fortsätta med kärnkraft ökat med 9 procentenheter till 37 procent. Samtidigt har motståndarsidan backat lika mycket. Det gör att gapet mellan förespråkare och motståndare minskat med hela 18 procentenheter, enligt siffor i en ny bok från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Det är en av de största förändringar vi sett i kärnkraftfrågan från ett år till ett annat, säger Sören Holmberg, senior forskare på SOM-institutet som länge följt opinionen i energifrågor, och författare till kapitlet om kärnkraft.

Vad som ligger bakom den stora förändringen är oklart. Tidigare har snabba opinionssvängningar i kärnkraftsfrågan följt i spåren av olyckor som den i japanska Fukushima 2011.

Framgångsrik politisk opinionskampanj

– Min tolkning är en framgångsrik opinionskampanj från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som drivit frågan om fortsatt kärnkraft. Motståndarsidan har däremot varit sämre på att försvara sin ståndpunkt, säger Sören Holmberg.

Klimatdebatten verkar ha spelat en mindre roll. Av undersökningen framgår att de som är mest oroliga för klimatet även är mest för en avveckling. 

Stödet ökar mest bland män. De är sedan tidigare mer kärnkraftvänliga än kvinnor. Kärnkraftshanhängarna har också ökat bland sympatisörer till alla partier utom Liberalerna. Störst stöd för kärnkraft finns inom Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

opinion kärnkraft

En majoritet av svenskarna är fortfarande för en ­avveckling av kärnkraften, men gapet minskar.

Bild: 
Den nationella SOM-undersökningen 2010–2019

Kärnkraftens vara eller ickevara

Finland bygger nytt. Tyskland lägger ner. I Sverige väcker kärnkraften åter debatt i ljuset av klimatkrisen.

2020-01-23

Johan Rockström: ”Viktigt för världen att Tyskland lyckas”

Johan Rockström, Sveriges mest kända klimatforskare, har flyttat till Tyskland där han leder Institute for Climate Im

2020-01-23

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.