Annons

Bild: 
Arizona State University

Starka vänskapsband gör hunden unik

Annons

Publicerad:

2020-10-10

Vad är det som gör hunden till människans bästa vän? I boken Hundens kärlek söker hundforskaren och psykologiprofessorn Clive Wynne svar på vad som gör hunden så speciell.

Vi får följa med till labbet, till varghägn och till hem för herrelösa hundar. Författaren vrider och vänder på frågan och går igenom den senaste hundforskningen som använder sig av såväl genanalyser som magnetkameror.

Han avfärdar att hundar skulle ha en särskild intelligens som gör att de kan tolka vad vi tvåbenta vill. Unikt för hunden är i stället förmågan att knyta starka – ja till och med överdrivet starka – vänskapsband över artgränser. Hunden älskar oss. Slutsatsen gör knappast hundägaren särskilt överraskad. Men att bevisa det vetenskapligt är en annan femma. Sista ordet lär inte var sagt.

Litteraturhänvisningar

Hundens kärlek

Clive Wynne
Natur & Kultur

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.